zagrebačka međunarodna

KONFERENCIJA O OBVEZNOM PRAVU

Prva Zagrebačka međunarodna konferencija o obveznom pravu održana je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 12. i 13. prosinca 2019., u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedre za pravo. Konferencija je održana u suradnji s Tajništvom Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL Secretariat), u okviru aktivnosti proslave četrdesetgodišnjice Konvencije UN-a o ugovorima o međunarodnoj prodaji robe, te u suradnji s Global Private Law SIG, znanstvene skupine koja djeluje u sklopu Europskog pravnog instituta.

Prijave prijedloga izlaganja na konferenciji bile su otvorene od lipnja do 1. listopada 2019. Prijavljene prijedloge izlaganja razmotrio je Međunarodni programski odbor koji je izabrao izlaganja za konferenciju prema kriterijima izvrsnosti i izvornosti istraživanja te uspješnosti u obradi središnjih tema konferencije. Program konferencije dostupan je ovdje.

Konferenciju je ispred domaćina, Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, otvorio dekan prof. dr. sc. Jurica Pavičić, a uz njega pozdravne govore uputili su cijenjeni uzvanici prof. dr. sc. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. Albert Ruda-González, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Gironi i g. Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Keynote govor održao je prof. dr. Erik Van den Haute s Université Libre de Bruxelles, na temu „Reform and restatement of the law of obligations: the 'slow food' of European harmonisation of private law“. U dva navrata sudionicima konferencije putem video veze obratila se i dr. Anna Joubin-Bret, glavna tajnica UNCITRAL-a. U okviru konferencije održan je i sastanak Global Private Law SIG, posebne znanstvene skupine Europskog pravnog instituta.

Na konferenciji je 71 rad predstavilo više od 80 izlagača, većinom iz inozemstva s eminentnih europskih sveučilišta, ali i iz SAD-a te pojedinih azijskih država. Pored članova globalne akademske zajednice, svoje radove predstavili su i suci Ustavnog suda Republike Hrvatske, Vrhovnog suda Republike Hrvatske te Trgovačkog suda u Zagrebu, kao i zagrebački odvjetnici i pravnici u gospodarstvu. Izlaganja na konferenciji održana su većinom na engleskom jeziku, a pojedine sesije na hrvatskom jeziku uz simultani prijevod na engleski jezik. Konferencija je okupila velik broj istaknutih pravnih teoretičara, sudaca, odvjetnika, korporativnih pravnika te studenata. Radni dio konferencije bio je podijeljen u trinaest sesija posvećenih nizu aktualnih tema obveznog prava: novim kodifikacijama obveznog prava u srednjoj i jugoistočnoj Europi, novinama u europskom poredbenom ugovornom i odštetnom pravu, suvremenim izazovima obveznom pravu poput blockchain tehnologije i umjetne inteligencije, ključnim pitanjima hrvatskog obveznog prava u poredbenom kontekstu, a posebna sesija bila je posvećena četrdesetgodišnjici Konvencije UN-a o ugovorima o međunarodnoj prodaji robe.

Na zatvaranju konferencije najavljene su teme iduće konferencije koja će se održati 15. – 17. prosinca 2021.

Glavni pokrovitelj konferencije bio je Euroherc osiguranje d.d., a konferencija je održana i uz sponzorstvo Končar – Elektroindustija, d.d. te uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.

O konferenciji:

Drugog dana konferencije, govor u povodu četrdesetgodišnjice Konvencije UN-a o ugovorima o međunarodnoj prodaji robe održala je dr. Anna Joubin-Bret, glavna tajnica UNCITRAL-a. Govor je dostupan ovdje:

partneri i pokrovitelji


Prva Zagrebačka međunarodna konferencija o obveznom pravu održala se u suradnji s Tajništvom Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL Secretariat) u okviru aktivnosti proslave četrdesetgodišnjice Konvencije UN-a o ugovorima o međunarodnoj prodaji robe.

Prva Zagrebačka međunarodna konferencija o obveznom pravu održala se suradnji s Global Private Law SIG, znanstvene skupine koja djeluje u sklopu European Law Institute.

Glavni pokrovitelj prve Zagrebačke međunarodne konferencije o obveznom pravu je EUROHERC osiguranje d.d.

Prva Zagrebačka međunarodna konferencija o obveznom pravu održala se i uz pokroviteljstvo KONČAR - Elektroindustrija, d.d. te uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba.